ANTIBIOTICI I PROBAVNE TEGOBE
Primjena antibiotika smanjuje broj bakterija zdrave crijevne mikroflore. Počinju dominirati bakterije neosjetljive na antibiotike, koje su štetne i uzrokuju probavne tegobe.
S obzirom na širinu djelovanja na mikrobe antibiotici se dijele na:
- antibiotike uskoga spektra (oni uništavaju manji broj različitih vrsta bakterija)
- antibiotike širokoga spektra (oni uništavaju veći broj različitih vrsta bakterija)
Najčešće se probavne tegobe javljaju kod antibiotika širokoga spektra koji kao aktivni sastojak sadrže:
- amoksicilin
- amoksicilin i klavulansku kiselinu
- klindamicin
- različite cefalosporinske antibiotike
Zbog mogućnosti probavnih tegoba tijekom uzimanja antibiotika savjetuje se uzimanje dokazanih proizvoda s mliječnokiselinskim bakterijama od prvoga dana primjene antibiotika i tijekom čitavoga trajanja liječenja antibioticima, a najmanje 1 tjedan nakon prestanka liječenja antibioticima.
Nuspojave uzimanja antibiotika
Svaki lijek (ne samo antibiotik) može imati nuspojave koje su uglavnom blage i prolazne. Što je veći spektar djelovanja antibiotika, veći je utjecaj na crijevnu mikrofloru, a posljedica je veća vjerojatnost štetnih nuspojava. Naime, antibiotici ne razlikuju loše i korisne bakterije, stoga mogu narušiti ravnotežu mikroba u crijevima.
Zato su najčešće nuspojave tijekom primjene antibiotika uglavnom probavne tegobe, npr:
- proljev
- bolovi u trbuhu
- nadutost
- slabija otpornost organizma
To su uglavnom blage do umjerene smetnje, a rjeđe se mogu pojaviti vrlo teške tegobe – pseudomembranski kolitis, koji nastaje zbog povećane učestalosti bakterije Clostridium difficile.
Ako su probavne tegobe umjerene do teške, ponekad bolesnici prijevremeno prestanu uzimati antibiotike, čime se smanjuje njihova učinkovitost i povećava bakterijska otpornost na antibiotike. Međutim, oštećena crijevna mikroflora također može prouzročiti razvoj sindroma razdražljivoga crijeva.
Istodobna primjena preporučenih proizvoda s mliječnokiselinskim bakterijama uz terapiju antibioticima omogućit će da se kod bolesnika ne pojave probavne tegobe i da završe liječenje antibiotikom. Time se povećava uspješnost liječenja infekcije i smanjuje mogućnost razvoja otpornosti na antibiotike.
Nekoliko kratkih uputa za doziranje
Tijekom uzimanja proizvoda s mliječnokiselinskom bakterijom treba voditi računa o tome da je riječ o bakterijama i da su osjetljive na antibiotike. Stoga je između doze antibiotika i mliječnokiselinske bakterije najbolje napraviti interval od barem dva sata.
Budući da učinci antibiotika na mikrofloru mogu trajati i nakon prestanka uzimanja antibiotika (poput pojave proljeva), preporučuje se da nastavite uzimati proizvode s mliječnokiselinskim bakterijama najmanje 1 tjedan nakon završetka terapije antibioticima, pa i duže.
Važno je odabrati kvalitetne i dokazano učinkovite mliječnokiselinske bakterije. Jedna od tih je Lactobacillus rhamnosus GG, za koju su istraživanja pokazala da smanjuje učestalost probavnih smetnji zbog antibiotika za 65 %.
Izvori:
- Floch et al: Recommendations for probiotics use – 2015 update, Proceedings and Consensus Opinion. J Clin Gastroenterol. 2015; 49:S69-73
- Guarino et al: European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition/ European Society for Pediatric: Infectious Diseases evidence-based guidelines for the management of acute gastroenteritis in children in Europe update 2014. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2014;59:132–152.
- Guarner et al: World Gastroenterology Organisation Global Guidelines: probiotic and prebiotics. February 2017.
- Jernberg et al: Long-term impacts of antibiotic exposure on the human intestinal microbiota. Microbiology. 2010 Nov; 156(Pt 11):3216-23.
- Orel: Intestinal microbiota, probiotics and prebiotics: comprehensive textbook for health professionals. Institute for Probiotics and Functional Foods, Ljubljana, 2014. 146-161.
- Vanderhoof et al: Lactobacillus GG in the prevention of antibiotic-associated diarrhea in children. J Pediatr. 1999 Nov;135(5):564-8.