5 kriterija za odabir kvalitetnoga probiotičkog proizvoda
Želite li odabrati kvalitetan probiotik za sebe i svoje najdraže, ali se ne snalazite među punim policama proizvoda koji su na prvi pogled jednaki, a pitate se koji je najbolji? Čitajte dalje i saznat ćete što znanost trenutačno kaže o probioticima, a i ono što vas najviše zanima – koje ćete kriterije uzeti u obzir pri odabiru najkvalitetnijeg probiotika na tržištu.
Pet značajki kvalitetnih probiotičkih proizvoda
Početni parametri kvalitete probiotičkoga proizvoda već su naznačeni u definiciji probiotika jer naglašavaju vitalnost mikroorganizma i dozu potrebnu za učinak. Međutim, kada govorimo o probiotičkom proizvodu, susrećemo se s dodatnim zahtjevima jer on mora biti – bilo da je riječ o dodatku prehrani ili lijeku – pravilno deklariran, funkcionalan i siguran.
Usredotočite se na pet obilježja kvalitetnih probiotičkih proizvoda pri odabiru probiotika.
1. Probiotički proizvod sadrži dokumentirane probiotičke sojeve namijenjene ciljnoj populaciji i prodaje se u ljekarnama.
Kako bi se soj definirao kao probiotik nakon testova in vitro, testova na staničnim linijama ili tkivima i na različitim životinjskim modelima, potrebne su potvrde učinkovitosti i sigurnosti u kliničkim ispitivanjima u kojima sudjeluju ljudi. Preporuka struke je da se klinička ispitivanja provode u više centara, a rezultati moraju biti objavljeni u priznatim znanstvenim časopisima.
Kupnja probiotičkih proizvoda preporučuje se u ljekarnama ili provjerenim internetskim ljekarnama jer one stručno provjeravaju proizvode prije dodavanja među svoje zalihe. Osim toga, pri kupnji u ljekarni uvijek su na raspolaganju stručna pomoć i savjet farmaceuta.
Probiotici spadaju u novu generaciju proizvoda koji brišu granice između prehrambenih proizvoda, dodataka prehrani i lijekova, stoga se zakonodavstvo još uvijek priprema, a kvaliteta i kontrola kvalitete probiotičkih proizvoda prepušteni su savjesti proizvođača.
2. Probiotički proizvod sadrži deklarirani broj živih probiotičkih sojeva.
Pravilno označavanje proizvoda mora sadržavati oznaku roda, vrste i soja u skladu s priznatom znanstvenom nomenklaturom, opis soja i minimalni broj živih stanica svakoga probiotičkog soja na kraju njegova roka trajanja.
3. Učinkovitost probiotičkoga proizvoda dokazana je odgovarajućim kliničkim ispitivanjima.
Klinička ispitivanja u kojima sudjeluju ljudi usmjerena su na proučavanje različitih učinaka probiotičkoga soja, kao što su statistički i biološki karakteristično poboljšanje simptoma, niži rizik od obolijevanja, duže vrijeme između ponovnog obolijevanja i brži oporavak.
4. Preporučena doza
Na probiotičkome proizvodu jasno je navedena preporučena doza, što osigurava učinkovitost probiotika u skladu sa zdravstvenom tvrdnjom.
Probiotici su živi mikroorganizmi koji, ako se primjenjuju u dovoljnim količinama, blagotvorno utječu na zdravlje domaćina.
5. Kontrolu kvalitete probiotičkoga proizvoda provode vanjski specijalizirani laboratoriji s akreditiranim metodama za probiotičke proizvode.
Pri odabiru probiotika za sebe i svoje najdraže pobrinite se da proizvod ispunjava svih pet navedenih kriterija i sigurno ćete odabrati pravi put do regulirane probave.
Izvori:
- European Commission. EU register on nutrition and health claims. ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/. Pristupljeno: 10. 7. 2020.
- WGO Global Guideline Probiotics and prebiotics. World Gastroenterology Organisation, 2017. 35 str.
- FAO/WHO. 2001. Health and nutritional properties of probiotics in food including powder milk with live lactic acid bacteria. Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation on Evaluation of Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food Including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria. Rome, FAO – Food and Agriculture Organization of the United Nations: 34 str.
- FAO/WHO. 2002. Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food. Report of a Joint FAO/WHO Working Group on Drafting Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food. London Ontario, Canada, s. 1-11.
- European Food Safety Authority (EFSA). 2007. Introduction of a Qualified Presumption of Safety (QPS) approach for assessment of selected microorganisms referred to EFSA. The EFSA Journal, 587, 1‐16.
- EFSA FEEDAP. 2018. Guidance on the characterisation of microorganisms used as feed additives or as production organisms. EFSA Journal 16(3):5206, 24 pp. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2018.5206
- Fenster, K. et al. The Production and Delivery of Probiotics: A Review of a Practical Approach. Microorganisms, 2019, 7, 83; doi:10.3390/microorganisms7030083
- Nivoliez, A. et al. Influence of manufacturing processes on cell surface properties of probiotic strain Lactobacillus rhamnosus Lcr35®. Appl. Microbiol. Biotechnol. 2015, 99, 399–411
- Grześkowiak, Ł. Et al. Manufacturing process influences properties of probiotic bacteria. Br. J. Nutr. 2011, 105, 887–894.
- Kiekens, S. et al. Impact of spray-drying on the pili of Lactobacillus rhamnosus GG. Microbial Biotechnology, 2019, 12, 849–855.