Što su dobre mliječnokiselinske bakterije i zašto ih treba uzimati zajedno s antibioticima?
Bakterijske infekcije
Bakterije se nalaze posvuda oko nas. Na našoj koži i u našim crijevima ima ih više od milijun različitih vrsta. Većina bakterija ne uzrokuje poteškoće i bolesti, dapače, bakterije u našim crijevima imaju važnu ulogu u očuvanja našega zdravlja. Najvažnije je bakterijske infekcije liječiti antibioticima.
Probavne tegobe česta su nuspojava liječenja antibioticima. Antibiotici utječu na normalnu mikrobiotu tako što uništavaju i korisne bakterije te je zato moguće da se u probavnom sustavu razmnože štetni organizmi.
Upotrebom dobrih mliječnokiselinskih bakterija dopunjava se normalna crijevna mikrobiota i tako sprječava pretjerano razmnožavanje štetnih bakterija. Najčešća su nuspojava antibiotika probavne tegobe poput proljeva, nadimanja, mučnine i bolova u trbuhu. Te se tegobe mogu pojaviti već na početku uzimanja antibiotika pa čak i do dva mjeseca nakon završetka liječenja antibioticima. Proljev se javlja kod 5–40 % bolesnika koji uzimaju antibiotike.
Glavni čimbenici rizika od pojave proljeva kod uzimanja antibiotika:
- primjena antibiotika širokoga spektra, kao što su beta-laktamski antibiotici (s klavulanskom kiselinom ili bez nje), cefalosporini, klindamicin,
- djeca mlađa od 6 godina i osobe starije od 65 godina,
- osobe koje su već imale proljev tijekom primjene antibiotika,
- kod produženog liječenja antibioticima,
- kod hospitaliziranih bolesnika.
Probiotički soj Lactobacillus rhamnosus GG bio je u kliničkim ispitivanjima dokazano najbolji za sprječavanje proljeva koji uzrokuju antibiotici.
Proljev se javlja kod 5–40 % ljudi koji uzimaju antibiotike
Proljev zbog primjene antibiotika najčešće je i najispitanije stanje koje definira upotrebu dobrih mliječnokiselinskih bakterija. Smjernice iz 2017. godine koje je izdalo Američko društvo za infektivne bolesti (Infectious Diseases Society of America) preporučuju dobre mliječnokiselinske bakterije kao mogućnost za ublažavanje simptoma toga stanja. Klinička ispitivanja također ukazuju na to da je kod bolesnika koji zajedno s antibioticima uzimaju i dobre mliječnokiselinske bakterije znatno smanjen rizik od proljeva.
Probiotički soj Lactobacillus rhamnosus GG u kliničkim ispitivanjima dokazano je bio najbolji za sprječavanje proljeva koji uzrokuju antibiotici. Istodobna primjenadobrih mliječnokiselinskih bakterija koje sadrže soj Lactobacillus rhamnosus GG i antibiotika smanjuje rizik od probavnih tegoba, proljev i kašastu stolicu za 65 %. Preporučena je dnevna doza 109–209 jedinica CFU.
Probiotički soj Lactobacillus rhamnosus GG ima povoljan učinak i na povećanje tjelesne otpornosti. Uz upotrebu dobrih mliječnokiselinskih bakterija može se ubrzati oporavak nakon bakterijske infekcije, mogu se izbjeći neugodne probavne tegobe i povećati učinkovitost antibiotika.
Preporučuje se da uzimanje dobrih mliječnokiselinskih bakterija započnemo već prije liječenja antibioticima i da ih uzimamo i nakon završetka liječenja. Pritom treba uzeti u obzir da antibiotik može utjecati na funkcioniranje dobrih mliječnokiselinskih bakterija, stoga se preporučuje da ih uzimamo najmanje dva sata prije ili poslije antibiotika.
Antibiotici ne liječe virusne infekcije!
Većinu prehlada uzrokuju virusi, a tu antibiotici nemaju nikakav pozitivan učinak. Ako antibiotik ne upotrebljavamo pravilno, tj. ako ga upotrebljavamo za liječenje virusnih infekcija, ako je liječenje prekratko ili doza nepravilna, bakterije mogu razviti otpornost na antibiotik i tako uništiti njegovo djelovanje. Zato kod sljedeće infekcije postoji rizik od razvoja bakterijske otpornosti, a liječenje može trajati duže i bolest se može pojaviti u ozbiljnijem obliku.
Važno je kod uzimanja antibiotika uvažavati savjete i preporuke svog osobnog liječnika. Antibiotik uvijek mora propisati liječnik nakon pregleda bolesnika. Antibiotik treba uzimati u skladu s uputom o lijeku jer inače neće djelovati, odnosno čak će imati nuspojave. Kad uzimamo antibiotik, važno je također da liječenje ne prekidamo prebrzo, čak i ako se već bolje osjećamo.
Da biste spriječili probavne tegobe, upotrijebite klinički provjerene dobre mliječnokiselinske bakterije. Tako možete uspješno završiti liječenje i povećati mogućnosti potpunog oporavka.