Zašto je potrebno uzimati korisne mliječnokiselinske bakterije uz antibiotik?
Zajednica svih mikroorganizama u crijevima zove se crijevna mikrobiota. Umjesto nas i za nas obavlja puno korisnih zadaća. Pomaže razgraditi hranu koju pojedemo, štiti nas od štetnih tvari i patogena te potiče obnovu stanica i održava crijevnu stjenku čvrstom. Osim toga, utječe na razvoj i rad imunološkog sustava te je zato prijeko potrebna za naše zdravlje.
Zdravu mikrobiotu odlikuje ravnoteža između korisnih i štetnih bakterija. Kao takva uspješno se odupire odupire štetnim vanjskim čimbenicima (neuravnotežena prehrana, stres, infekcije, putovanja, antiobiotici).
Ako su stresni čimbenici prejaki (npr. liječenje antibioticima), njezina se ravnoteža može toliko narušiti da ne može brzo uspostaviti stabilno stanje. U svim takvim situacijama mogu pomoći korisne mliječnokiselinske bakterije. Korisne mliječnokiselinske bakterije dakle pomažu održavati stanje ravnoteže i uređenu probavu.
Proljev pri liječenju antibioticima
Tijekom uzimanja antibiotika najčešće su nuspojave probavne smetnje, kao što su proljev, nadutost, slabost i bol u trbuhu. Antibiotici, naime, ne znaju razlikovati korisne i štetne bakterije tako da uz štetne bakterije unište i korisne bakterije u crijevima.
Proljev uzrokovan antibioticima može se pojaviti na početku liječenja ili čak i do osam tjedana nakon završetka liječenja antibioticima i to kod svake treće osobe koja uzima antibiotike.
Svakoliječenje antibiotikom jako narušava bakterijsku ravnotežu inače zdravih crijeva.
Dodavanjem korisnih mliječnokiselinskih bakterija može se uspostaviti ravnoteža crijevne mikrobiote
Korisne mliječnokiselinske bakterije su živi mikroorganizmi, koji povoljno djeluju na zdravlje domaćina ako se uzimaju u dovoljnoj količini.
Nalaze se u fermentiranim prehrambenim proizvodima, kao što su kefir i jogurt, a mogu se kupiti i u obliku dodataka prehrani. Najpoznatija i preporučena upotreba mliječnokiselinskih bakterija je pri probavnim smetnjama, kao što su proljev i nadražena crijeva.
Korisne mliječnokiselinske bakterije u probavnom sustavu natječu se s bakterijama štetnima za zdravlje, razgrađuju hranu, potiču probavu i pomažu pri očuvanju prirodne otpornosti.
Pogrešno je mišljenje da jedna mliječnokiselinska bakterija ima sve gore navedene povoljne učinke jer se one međusobno razlikuju. Neke su uspješnije u borbi protiv štetnih bakterija, druge u poticanju rada probavnog sustava i/ili reguliranju imunološkog sustava.
Korisne mliječnokiselinske bakterije mogu biti učinkovit pomoćnik crijevnoj mikrobioti samo onda ako su pažljivo odabrane, proučene i testirane.
Koje korisne mliječnokiselinske bakterije odabrati?
Istražen je već velik broj sojeva, ali pri liječenju probavnih smetnji najčešće se ističu bakterije roda Lactobacillus i Bifidobacterium te gljivica Saccharomyces boulardii. Svaki soj ima svoje karakteristično djelovanje, stoga učinci pojedinačnih sojeva nisu jednaki za sve sojeve.
U sprečavanju proljeva koji je posljedica uzimanja antibiotika u kliničkim se ispitivanjima najbolje iskazao soj Lactobacillus rhamnosus GG. Istovremeno uzimanje mliječnokiselinske bakterije Lactobacillus rhamnosus GG, uz liječenje antibioticima smanjuje rizik od proljeva za više od 60 %1. Upotrebom korisnih mliječnokiselinskih bakterija možemo i sami pridonijeti bržem oporavku nakon bakterijske infekcije, a prije svega možemo izbjeći neugodne probavne smetnje i povećati mogućnost ozdravljenja antibioticima.
Dokazano je da istodobna primjena korisnih bakterija sa sojem L.rhamnosus GG uz liječenje antibiotikom smanjuje rizik od proljeva za više od 60 %.
Preporučuje se da se mliječnokiselinske bakterije uzimaju već na početku liječenja antibioticima i nastave uzimati sve do završetka liječenja antibioticima. Budući da antibiotici mogu negativno utjecati na proizvode s korisnim mliječnokiselinskim bakterijama za optimalno djelovanje preporučuje se da antibiotike i korisne bakterije uzimate u razmaku od barem dva sata.
Pravilna i sigurna upotreba pridonosi boljem rezultatu liječenja, rjeđoj upotrebi antibiotika i smanjenju otpornosti mikroorganizama na antibiotike. Tome pridonosi i istovremena upotreba sigurnih i učinkovitih mliječnokiselinskih bakterija već od prvog dana uzimanja antiobiotika. Proizvodi WAYA Biotic sadrže dokazanu, mikroenkapsuliranu mliječnokiselinsku bakteriju Lactobacillus rhamnosus GG.
Izvori:
- Vanderhoof JA. Lactobacillus GG in the prevention of antibiotic-associated diarrhea in children. J Pediatr. 1999 Nov;135(5):564-8
- Floch MH. et al. Recommendations for probiotics use – 2015 update. J Clin Gastroenterol.2015;49:S69-73.
- Del Piano M, Carmagnola S, Ballarè M, Sartori M, Orsello M, Balzarini M, Pagliarulo M, Tari R, Anderloni A, Strozzi GP, Mogna L, Sforza F, Capurso L. Is microencapsulation the future of probiotic preparations? The increased efficacy of gastroprotected probiotics. Gut Microbes. 2011;2:120-3